Od námětu po realizaci aneb "Jak vznikají repliky"

Proces tvorby repliky tkaniny je složitý a náročný, vyžadující preciznost a pečlivost v každém kroku. Zde je podrobný popis jednotlivých fází, kterými procházíme, abychom vytvořili dokonalé repliky historických tkanin.

 

1. Studium tkaniny 

Prvním krokem je důkladné studium původní tkaniny, podle které má replika vzniknout. Tento proces zahrnuje analýzu materiálu, vzoru a techniky tkaní. V případě, že předloha není kvalitní, což byl i náš případ jelikož jsme měli k dispozici pouze fotografii, je tento krok obzvláště náročný. Nekvalitní předlohy často vyžadují více času a pečlivosti, aby se všechny detaily správně zrekonstruovaly.

Šátek růžový - 1

 




 

 

 

 

2. Tvorba vzoru

Jakmile je tkanina prostudována, přecházíme k tvorbě vzoru v našem desinatérském studiu. Tento krok je zásadní, protože vzor určuje finální vzhled repliky. Naši designéři pečlivě pracují na tom, aby vzor co nejvěrněji odpovídal původní tkanině.

 

 

Výstřižek2

 

3. Tkaní 

Po schválení vzoru následuje tkaní. Tento proces probíhá v naší tkalcovně, kde používáme tradiční techniky tkaní. Materiál musí být vyroben s nejvyšší precizností, aby splňoval naše kvalitativní požadavky. 

WhatsApp Image 2024-03-20 at 10.28.47

 



4. Úprava materiálu

Následně je materiál upraven podle potřeby – může jít o barvení, praní nebo jiné specifické úpravy. Tyto úpravy zajistí, že tkanina dosáhne svého finálního vzhledu a kvality, jaké očekáváme.



 

5. Návrat do fabriky


Po všech těchto krocích se látka vrací do naší fabriky. Zde probíhá poslední fáze – materiál je buď odeslán přímo zákazníkovi, nebo v případě specifických vzorů, je látka rozstříhána v naší šicí dílně a použita k výrobě tradičních šátků ke kroji.

 

 

 

 

 

 

 19013

Každý krok tohoto procesu vyžaduje zkušenost a odbornost našich pracovníků, kteří dbají na to, aby každý detail byl dokonalý. Tvorba replik je nejen technickou výzvou, ale i uměním, které vyžaduje lásku k tradičním řemeslům a respekt k historickým předlohám.

Zpět do obchodu