Pomlázkové omlazení

Pomlázka k Velikonocům patří úplně stejně jako stromeček k Vánocům. Má několik významů, kromě typického šlehání žen vrbovým proutím ve tvaru prutu to může být například velikonoční nádivka nebo vykoledované dary. Jak je známo, pomlázka se zdobí barevnými pentlemi, které mají své významy. Jako oživení můžete místo pentlí použít například naše luxusní krojové stuhy či krajky s dlouholetou tradicí od firmy TOPAK, se kterou jsme navázali novou spolupráci.

stažený soubor

Jak šel čas s pomlázkou

Historie pomlázky je dlouhá, dle dochovaných zdrojů sahá do 14. století, kdy byla součástí velikonočních oslav. V té době byly Velikonoce oslavou jarního slunovratu. Muži své milé ženy šlehali vrbovými proutky, aby zůstaly mladé a svěží.

Časem se proutky začaly splétat. Muži se často v pletení pomlázky předháněli. Do nedávna dokázal každý malý kluk pomlázku uplést. V dnešní době se tradice udržuje v určitých oblastech republiky.

Pojmenování "pomlázka"

S největší pravděpodobností pojmenování pomlázka vychází ze slova pomladit, nebo od slova mlází (houština čerstvých, mladých výhonků rostlin). Šlehání žen pomlázkou symbolizuje zdraví, svěžest a pružnost.                                                                                        

Různé názvy, stejný význam

Slovo pomlázka je hojně používáno v Čechách, avšak na Moravě a ve Slezsku má pojmenování bohatší. Na jihu Moravy je typické pojmenování  mrskút a mrskačka, pro Vsetínsko a Slovácko je obvyklé slovo šlehačka. K severu Moravy, části Čech a Slezska patří slova jako šmigrust, šmergust, šmerkust či šmékustr. K dalším názvům patří například houdovačka, koleda, malovna, šibačka, buďačka, tatarovačka,  aj. Všechna tato pojmenování patří samotnému aktu, při kterém koledníci chodí od domu k domu, říkají říkačky a mrskají ženy.

Nástroj typický pro mrskání, pro jehož označení se taktéž používá slovo pomlázka, má také mnoho názvů - pamihod, metla, šlehačka, žila, , karabáč, hodovačka, tatar, šibák, kocar, čugar, aj.

Pomlázkové zdobení

Pomlázkové zdobení je prosté, avšak pestrobarevné. První barvou, která se používá je bílá, tu si každý chlapec či muž na tatar váže sám. Poté, při každé návštěvě ženy, mu jsou přidávány další pentle či stuhy. Mohou být více barevné nebo jednobarevné. Jednobarevné mají několik významů:

Červená  = náklonnost a láska

Modrá = naděje

Žlutá = odmítnutí

Zelená = chlapec je u dívky oblíbený

Pro oživené své pomlázky můžete použít jednu z našich barevných krojových stuh.

Ze spolupráce s firmou TOPAK můžeme doporučit jejich krajky, které budou vypadat skvostně na každé pomlázce.

275611365_1358203678018610_3539617873663207374_n
12658003_902691619844227_4586839123081756238_o
Zpět do obchodu